Home Wooninspiratie 6 fabels over afval scheiden : heeft afval scheiden zin?

6 fabels over afval scheiden : heeft afval scheiden zin?

by InteriorQueen

Er zijn heel wat hardnekkige fabels over afval scheiden. Wij zetten 6 van deze fabels voor je op een rij en leggen uit hoe het wél zit.

bron afval scheiden afbeeldingen

Afval scheiden in huis is een druppel op de gloeiende plaat

Thuis afval scheiden maakt absoluut wel verschil! Wist je namelijk dat het niet-gerecyclede afval van de bouw, landbouw en industrie bij elkaar gewoon minder is dan het niet-gerecyclede afval in huis? In 2015 waren huishoudens goed voor ruim 8.200 miljoen kilo afval. Per persoon zorgen we jaarlijks ongeveer 500 kilo afval persoon. WAUW! Gewoon wauw! Ik ben aardig onder de indruk van deze getallen die ik vond in onderzoeken van o.a. CBS (centraal bureau voor statistiek).

Dat moet dus zeker beter! Gelukkig zijn er tegenwoordig fantastische prullenbakken die je kunnen helpen bij het scheiden van afval en die er ook nog eens mooi uitzien ook. Laten we zeggen, Instagram waardig? Of Pinterest perfect?

Waarom zou ik afval scheiden, ik betaal toch afvalstoffenheffing?

Door goed te scheiden help je mee om te voorkomen dat de kosten voor het verwerken van je afval omhoog gaan, de zogenoemde afvalstoffenheffing. Het gescheiden inzamelen kost per saldo namelijk een stuk minder dan wanneer de gemeente alles in één bak ophaalt. Dat komt omdat veel gescheiden afvalstromen geld opleveren en het verbranden van afval juist weer geld kost.

Gft scheiden is flauwekul.

Vroeger werd gft vooral gebruikt om compost van te maken, maar tegenwoordig is het ook een belangrijke bron voor biogas. Apart ingezamelde etensresten en gft kunnen volledig worden hergebruikt, afval scheiden is dus absoluut geen flauwekul, want biogas is een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Fossiele brandstoffen zijn bijvoorbeeld aardgas, steenkool en aardolie.

Gescheiden afval belandt toch weer op één hoop.

Nee, gescheiden afval blijft gescheiden.

De verschillenden soorten afval die je thuis worden opgehaald, brengen ze naar een speciaal overlaadstation (locatie is afhankelijk van waar je woont). Al het plastic en de metalen verpakkingsafval wordt bewaard in een grote hal totdat de verwerker het op komt halen. Gft en etensresten worden naar een verwerker gebracht die er compost en biogas van maakt. De verwerker van restafval haalt het bij het overlaadstation op en brengt het naar de verbrandingsinstallatie.

Papier en karton gaan gelijk naar de papierverwerker. Net als Glas en textiel.

Blik hoeft niet apart, want het kan makkelijk uit het restafval worden gehaald.

Voor stalen blikken is dit inderdaad geen fabel, maar wist je dat een derde van het blik is gemaakt van aluminium. De magneten die worden gebruikt om stalen blikjes uit het restafval te halen, werken daarom dus niet bij aluminium blikjes. Blik uit het plastic halen gaat een stuk makkelijker, daarom mogen blikjes samen met plastic verpakkingsafval en drinkpakken in dezelfde bak of zak.

Waarom zit ik zo moeilijk te doen met allerlei bakken? Ze kunnen het afval toch net zo goed achteraf scheiden?

Nascheiding is niet voor elke afvalsoort de oplossing. Papier, gft, textiel en glas kan veel beter gerecycled worden wanneer het gescheiden is ingezameld. Papier dat bij het huisvuil zit, kan bijvoorbeeld nat en viezig worden: daar kan het recyclebedrijf niets meer mee. Gft in het restafval plakt vast aan ander afval en is daarom weer slecht te scheiden. Bovendien zit daar ook weer veel ‘vervuiling’ tussen (bijvoorbeeld kleine stukjes plastic). Apart inzamelen is daarom echt nodig.

IJzer (blikjes, schroeven) kan wel goed met magneten uit het restafval gevist worden zoals we hierboven al meldde. Maar voor aluminium blikjes is dat een stuk moeilijker. Omdat je als consument niet altijd weet van welk materiaal je blik of schaaltje gemaakt is, is het goed om al je metalen verpakkingen gescheiden in te leveren. Ook batterijen!

Alleen voor plastic verpakkingen en drinkpakken maakt het niet zoveel uit of het gescheiden ingezameld wordt of samen met het restafval. Toch kan jouw gemeente goede redenen hebben om dit gescheiden in te zamelen, bijvoorbeeld omdat ze geen nascheidingsinstallatie hebben in jouw regio.

6 fabels over afval scheiden : heeft afval scheiden zin? interiorqueen.nl brabantia

Twijfel je welk afval waar hoort? Kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl.

volg jij ons al op pinterest, instagram, facebook of bloglovin?

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: