Home Wooninspiratie Hoe een aflossingsvrije hypotheek werkt: voors en tegens

Hoe een aflossingsvrije hypotheek werkt: voors en tegens

by InteriorQueen

Een aflossingsvrije hypotheek biedt een lagere maandelijkse betaling en is het meest geschikt voor mensen met voldoende activa, een goede kredietwaardigheid en eigendom vooruitzichten op korte termijn. Wanneer je een goedkopere maandelijkse hypotheekbetaling wilt, kun je deze gewoon tot op het bot toe strippen. Dat is wat een aflossingsvrije hypotheek doet.

Met dat voordeel in gedachten, zijn er ook enkele belangrijke nadelen die je moet overwegen. Het is bijvoorbeeld moeilijker om in aanmerking te komen dan voor een typische lening met hoofdsom en rente. En het is alleen geschikt voor een vrij beperkt aantal scenario’s voor huiseigenaren.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek vereist betaling van alleen de rente – de “kosten van geld” – die een geldschieter in rekening brengt. Je betaalt niets van het geleende geld terug (de hoofdsom). Dat betekent dat je geen eigen vermogen opbouwt, behalve door een aanbetaling of enige waardevermeerdering die kan optreden als gevolg van lokale marktomstandigheden.

Deze woningkredieten zijn meestal gestructureerd als hypotheken met een variabele rente en hebben vaak een looptijd tot 10 jaar. Daarna moet je afgeschreven betalingen doen die zijn opgesplitst in rentekosten en hoofdsom vermindering, of de lening afbetalen of herfinancieren.

haard hotspot in huis aflossingsvrije hypotheek

Lees ook: een tweede hypotheek voor verbouwen? Waar moet ik zijn?

Hoe een aflossingsvrije hypotheek werkt

Een aflossingsvrije hypotheek rente wordt aangeboden voor een relatief korte looptijd, doorgaans vijf tot tien jaar. Wanneer je in de woning blijft wonen, kun je de lening herfinancieren tot een traditionele hypotheek met hoofdsom en rente, of je kunt je aanmelden voor een andere aflossingsvrije looptijd.

Wanneer je weer kiest voor de aflossingsvrije lening, zal de hypotheekrente waarschijnlijk veranderen. Wie weet of dat hoger of lager zal zijn?

In de tussentijd heb je niets van het saldo van jouw lening afbetaald via normale maandelijkse betalingen, tenzij je ervoor hebt gekozen om tussendoor aanvullende betalingen te doen om de hoofdsom te verlagen. Aan het einde van de laatste aflossingsvrije looptijd, en behoudens eventuele betalingen die je afzonderlijk aan de hoofdsom hebt gedaan, is jouw lening saldo hetzelfde als toen je de hypotheekpapieren voor het eerst ondertekende.

Er kunnen veel variaties zijn in de structuur van deze leningen, en de hypotheekrente tarieven kunnen natuurlijk stijgen of dalen.

Voors en tegens van een aflossingsvrije hypotheek

Houd bij het afwegen van de voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek rekening met:

Voordelen

  • Een lagere maandelijkse afbetaling gedurende de aflossingsvrije looptijd.
  • Aangezien aflossingsvrije hypotheken doorgaans zijn gestructureerd als leningen met een variabele rente, zijn de aanvangstarieven vaak lager dan die voor hypotheken met een vaste rente.

Nadelen

  • Je krijgt geen eigen vermogen in het huis terwijl je alleen afbetalingen doet.
  • Als de marktwaarde daalt, kun je het eigen vermogen in je huis verliezen dat wordt geleverd door aanbetaling – en misschien elke mogelijkheid om te herfinancieren.
  • Tenzij je verhuist, zul je later met veel grotere maandelijkse termijnen te maken krijgen, wanneer de hoofdsom moet worden betaald.
  • Sommige aflossingsvrije hypotheken vereisen een forse ballonbetaling, een afkoopsom aan het einde van de looptijd.

Wat voor hypotheek soort heb jij? En heb je met de huidige hypotheekrentes al eens nagedacht om je hypotheek over te sluiten? Laat het weten in de reacties hieronder

You may also like

Geef een reactie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat u hiermee akkoord gaat, maar u kunt zich afmelden als u dat wilt. Accepteer Lees meer

%d bloggers liken dit: